Otkrivamo vam 5 tajni za uspešno učenje stranih jezika

Otkrivamo vam 5 tajni za uspešno učenje stranih jezika

Učenje i usavršavanje stranog jezika nije nimalo lak posao. Međutim, postoje brojni "trikovi" koji vam mogu olakšati proces. Ukoliko poslušate neki od korisnih i praktičnih saveta, iznenadićete se brzinom kojom možete poboljšati svoj izgovor ili pisanje.

Predlažemo vam da se upoznate sa sledećih 5 malih tajni uspešnog učenja stranih jezika!

Oslobodite se straha

Najveći problem prilikom učenja stranog jezika jeste upravo strah od grešaka. Prvo što morate da shvatite jeste da svi prave greške i da su one sastavni deo procesa učenja. Ne razmišljajte u svakom trenutku da li ćete nešto gramatički ispravno reći, već vežbajte što više i "sprijateljite" se sa novim jezikom.

Vežbajte

Vežba, vežba, vežba! Ne postoji drugo objašnjenje! Iskoristite pauzu, put do posla poslušate pesmu ili lekciju na jeziku koji učite. Bitno je da budete okruženi tim jezikom i to kroz različite formate i medije. Kada kažemo da vežbate i budete okruženi jezikom, to može da podrazumeva slušanje muzike ili radio programa, čitanje knjige ili magazina, gledanje video lekcija na YouTube-u, vežbanje uz neku aplikaciju na telefonu. Sve su to odlični načini da usvajate nove reči i izraze, slušate izvorne govornike i učite kako oni konstruišu rečenice i komuniciraju... Iskoristite sve prednosti interneta i počnite da se dopisujete sa ljudima iz sveta koji takođe uče taj jezik ili još bolje - nađite izvorne govornike.

Učite nove reči

Flash kartice, pisanje sopstvenog rečnika, stikeri, podsetnici, aplikacije... iskoristite svaki mogući način da učite nove reči. Napravite listu novih izraza i iskoristite svaku priliku da ih ponovite. Pronađite i neki mali džepni rečnik ili spisak najpoznatijih idioma i neka budu uvek uz vas.

Jedno važno pravilo: Nikako nemojte učiti reči izdvojeno! Uvek je nove reči bolje učiti u kontektu, zato pišite kratke rečenice ili fraze u kojoj se vidi upotreba te reči. Ne zaboravite da dodate i član (ukoliko se on navodi u stranom jeziku koji učite, na primer kao što je nemački), dodajte uz to neki pridev, prilog, glagol, sve ono što vam može olakšati pamćenje te reči.

Ne učite samo gramatiku

Ukoliko ste početnik u učenju stranog jezika, jedna od čestih grešaka je ta da više vremena posvetite učenju gramatike, a da zapostavite vokabular, čitanje i pisanje. Posvetite pažnju svim jezičkim veštinama - čitanju, pisanju, slušanju i govoru.

Sastavite i plan učenja kojeg ćete se redovno pridržavati. Postavite ciljeve koje želite da dosegnete i redovno radite na ostvarenju istih. Pronađite partnera za vežbanje konverzacije, slušajte audio i video lekcije, rešavajte testove provere znanja gramatike i vokabulara.

Postavite realne ciljeve

Ukoliko želite da budete uspešni u učenju stranog jezika, budite iskreni prema sebi i najvažnije je da sebi postavite realne ciljeve. Kao i u svemu u životu potrebno je imati meru. Korak po korak, sa realnim i ostvarivim zahtevima, vi ste sve bliži vašem krajnjem cilju a to je da apsolutno vladate znanjem stranog jezika koji učite.

Besplatni kursevi stranih jezika

Žellite se priajviti na naše besplatne kurseve jezika?
Saznajte više