Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika i kako ih rešiti

Najčešći problemi prilikom učenja stranog jezika i kako ih rešiti

Da li se i vama dešava da pomislite da vas mozak sabotira prilikom učenja jezika? Jednostavno imate blokadu kada treba da pričate, zaboravljate reči i iako već mesecima učite, još uvek ne uspevate da razumete izvorne govornike dok pričaju. Dobra vest je da niste jedini! Većina polaznika se susreće upravo sa ovim problemima, ali ukoliko budete pratili naše savete, garantujemo vam da ćete uspetiti da se oslobodite!

1. Ne možete da zapamtite nove reči

Koliko puta vam se desilo da vam se po glavi vrti pesma koju i posle brojnih pokušaja ne možete da izbacite iz glave? A sa druge strane, kada vam zatreba baš ta jedna reč da kažete šta želite na stranom jeziku, nastane blokada u glavi i nikako ne možete da se izrazite kako biste želeli?

Učenici se često žale da posle određenog vremena naš mozak jednostavno prestane da prihvata nov vokabular, ma koliko se mi trudili. Pravljenje listi, organizovanje reči po kategorijama, sklapanje rečenica sa novim rečima, ništa ne daje trajne rezultate jer se opet dešava da kroz par nedelja većinu tih reči ne možete da se setite.

Rešenje

Iako se često čuje da je ključ učenja novih reči u njihovom ponavljanu, istraživanja su pokazala da to nije pravi način. Najvažnija je doslednost!

Najčešća greška koju polaznici prave je da se fokusiraju na grupu reči koju će što više ponavljati, ali posle izvesnog vremena prelaze na sledeću lekciju i temu. Problem nastaje kada se sa prelaskom na novu lekciju, prvo naučene reči stave u stranu i ne upotrebljavaju i samim tim vrlo lako zaborave.

Kako biste izbegli ovu situaciju, napišite rečenicu koju ćete svakoga dana ponavljati i proširivati sa novo naučenim rečima, uključujući kako stari tako i novi vokabular.

Najvažnije je da stalno koristite naučene reči i da budete dosledni u tome. Doslednost i upornost daju sjajne rezultate!

2. Blokirate se svaki put kada krenete da pričate

Postoje dva razloga zbog čeka osećate blokadu svaki put kada želite da kažete nešto na stranom jeziku. Da li se pronalazit u njima?

Prvi i najčešći razlog je strah od drugih polaznika i od toga da ćete pogrešiti ili reći neku glupost. Bilo da brinete da li ćete upotrebiti pravilnu gramatičku konstrunkciju ili se bojite neprijatne tišine dok se ne prisetite reči, svaki od ovih razloga može vas dovesti do stanja anksioznosti i napetosti.

Drugi razlog je da iako nemate strah od pričanja pred kolegama i grešaka, jednostavno ne možete da se setite reči i kako da se izrazite.

Rešenje

Prvo razmislite o svrsi razgovora. Da li se pripremate za poslovni sastanak ili neformalno ćaskanje sa prijateljem? Unapred pripremite tri do pet fraza sa kojima možete započeti razgovor. Nevezano za temu razgovora, fraze koje se koriste da biste se složili sa sagovornikom, da iskažete svoje mišljenje ili da postavite pitanje, uglavnom su univerzalne i mogu se upotrebiti u svakom razgovoru.

Sledeći korak je da sami sa sobom, kao glumac kada vežba scenario, vežbate i iščitavate ispisane fraze. Cilj je da zvušite spontano i prirodno. Pročitajte sve fraze koje ste napisali više puta kako biste ih što bolje zapamtili. Ali prilikom svakog čitanja pokušajte da koristite drugačije emocije, menjate intonaciju i brzinu. Posle par čitanja više nećete razmišljati šta i kako da kažete, već će sve teći prirodnim tokom.

Engleski jezik  Nemački jezik  Mađarski jezik  Informatika

3. Nemate dovoljno vremena za učenje

Znamo da je neopisivo teško postići sve od posla ili učenja, do čuvanja dece i druženja sa prijateljima, i pravo je pitanje gde i kako možete ubaciti učenje jezika.

Rešenje

Danas ne možemo da zamislimo život bez telefona i raznoraznih aplikacija, pa zašto ih onda ne iskoristiti i za učenje stranog jezika?

Možete naći gomilu besplatnih aplikacija poput Duolingo koje će vas zabaviti dok čekate u redu, na putu za posao ili čak pred spavanje. Zašto ne bismo iskoristili tehnologiju i barem jednom dnevno, umesto skrolovanja kroz društvene mreže, naučili dve nove reči ili usavršili gramatičku jedinicu koju smo radili na času?

I najvažnije od svega, nemojte se bojati da tražite pomoć. Naši nastavnici su tu da vam pomognu da što bolje i lakše savladate jezik i sve prepreke sa kojima se susrećete. Jednom kada svhatite da su svi tu da uče i da je prirodan proces učenja pravljenje grešaka, onda ćete se osloboditi i propričati.