Deca i učenje stranog jezika: Zašto dete treba da uči strani jezik

Deca i učenje stranog jezika: Zašto dete treba da uči strani jezik

Aktivnosti u mozgu kod dece koja govore dva jezika su izraženija u predelu koji se odnosi na izvršenje funkcija, a koji upravlja zadacima kao što su rešavanje problema i podeljena pažnja. Sve ove prednosti proističu iz poboljšane sposobnosti fokusiranja i koncentracije koju deca postižu kroz učenje stranog jezika.

Zahvaljujući internetu i lako odstupnim sredstvima (lap top, tablet, mobilni telefon), danas se mogu učiti strani jezici iz udobne fotelje našeg doma. Gledanje video snimaka, filmova, slušanje muzike, čitanje knjiga i časopisa na jeziku koji učite dodatno doprinosi poboljšanju znanja.

Učenjem stranog jezika vaše dete se upoznaje sa kulturom druge zemlje i ljudima koji u njoj žive. Međutim, poznavanje i učenje stranih jezika u današnje vreme postaje neophodna stvar za razvoj mnogih veština i karijere.

Deca kroz učenje stranog jezika postaju:

Bolji slušaoci

Dete koje govori dva jezika bolje predstavlja namere i potrebe prijatelja, sutradan profesora, poslodavca itd. I ovo je jedna veoma vredna veština u mnogim situacijama.

Razvijaju kreativnost

Svaki pokušaj upotrebe stranog jezika je vežba kreativnosti. Upotreba i učenje stranog jezika zahteva trud koji stimuliše tečnost, razradu, originalnost, fleksibilnost, dosetljivost što se meri u testovima kreativnosti. Samim tim se poboljšava sposobnost planiranja, radne memorija, kognitivne fleksibilnosti.

Imaju oštriji um

Učenje stranog jezika ojačava izvršni kontrolni centar mozga. Pošto upotreba stranog jezika nalaže jak režim vežbe za ovaj centar, ona ga prirodni čini jačim i efikasnijim.

Donose pametnije odluke

Razmišljanje na stranom jeziku podstiče dublje razmišljanje u odnosu na one koji se služe isključivo maternjim. Pretpostavlja se da je to zato što na maternjem jeziku često razmišljamo emotivno, instiktivno, i uzimamo stvari zdravo za gotovo. Na stranom jeziku je to drugačije jer iz opreza se uključuje centar za logiku što može da dovede do boljih odluka.

Zato, ukoliko do sada o ovoj temi niste razmišljali, vreme je da svoje dete upišete na neki od kurseva stranog jezika koji se mogu pohađati i online. Može samo doprineti boljem razvoju i još boljoj zabavi.